Lagtempo

Sykkel-VM 2017 vil starte på Askøy med Lagtempo for profflag kvinner og menn. Dette er en spektakulær og underholdende øvelse som virkelig vil gi den perfekte start på Sykkel-VM 2017. Både kvinner og menn vil kjøre den samme løypen.

Under lagtemporittet vil vi stifte bekjentskap med de beste profesjonelle lagene i verden på tvers av nasjoner. Hvert lag består av seks ryttere som starter med et tidsintervall mellom seg. Laget som bruker kortest tid på de 42.5 kilometerne fra Ravnanger til Festplassen blir verdensmester.

Lagtempo omtales ofte som den hardeste og mest intense øvelsen rytterne konkurrerer i. Rytterne sykler på hver sin temposykkel som er spesialtilpasset for å være så aerodynamisk som overhodet mulig. De beste lagene fremstår som strømlinjeformede drivverk der samspillet mellom rytterne går på autopilot. Med en hastighet på 50-60 km/t stilles det store krav til tekniske ferdigheter samt en enorm evne til å produsere kraft ned i pedalene. Tiden stoppes på den fjerde rytteren over mållinjen, noe som medfører at lagene må legge en strategi for å få mest mulig ut av hver rytter. Marginene er svært små, og det er ofte bare et fåtalls sekunder som skiller de beste lagene fra hverandre.

Lagtempoløypen vil starte fra Askøy som ligger rett utenfor Bergen. Den flotte øy-kommunen vil gi den beste rammen for starten på Sykkel-VM 2017. Selve starten vil finne sted ved idrettsparken på Ravnanger vest på øyen. Her ble blant annet friidretts-NM arrangert i 2016.

Tett ved starten finner vi også Hanøytangen. Næringsområdet er hjemsted for flere store off-shore prosjekter, og vi finner en av Europas største tørrdokker lokalisert her.  

Løypen starter fra Ravnanger og kjører sørover før man tar øst over Erdal for å få med seg den vakre byfjorden inn mot Bergen. Starten er flat men samtidig teknisk, noe som vil gi flere utfordringer for lagene.

Løypen følger byfjorden inn til kommunesenteret på Kleppestø. Her blir det en stor fansone mens rytterne kan skimte den majestetiske Askøy broen. Broen er Norges nest lengste med en total lengde på 1057 meter hvorav et fritt spenn på 850 meter.

Etter å ha krysset Askøybroen fortsetter løypen inn mot Loddefjord og Vestkanten. Denne delen er rask, før det blir et teknisk parti gjennom selve Vestkanten. Her møter lagene en stigning på 1 km med stigningsprosent på 5%. Deretter går det raskt på fine veier inn mot Nordåsvannet og den kongelige residensen på Gamlehaugen. Dette strekket gir lagene en liten pust i bakken før dagens virkelige stigning tar til.

Fra rundkjøringen på Fjøsanger skal lagene opp til Paradis og videre opp Birkelundsbakken. Samlet er det 2,5 km med en gjennomsnittlig stigningsprosent på 5 %. Men her skal ikke lagene la seg lure for Birkelundsbakken har noen virkelig tøffe partier med opp til 16% stigning.

Når lagene er på toppen av Birkelundsbakken blir det høy fart inn til selve Bergen by hvor de siste 5 km er teknisk krevende med brostein og flere krappe svinger. Bergenhus festning, Bryggen og Fisketorget danner bakteppet for det som blir en jakt på sekunder og medaljer.

Målgang er på Festplassen i hjertet av byen. En flottere start på Sykkel-VM 2017 er ikke mulig å få!

Søndag 17 september

Start: Ravnanger (Askøy)

Distanse: 42,5 km

 

Last ned kart

Main sponsors

Official Sponsors

Bergen 2017 Institutional Partners

Official Suppliers