Hjem Bergen

Bergen

Bergen er «The Gateway to the Fjords of Norway

Bergen har en stolt historie av å være vertskap for store arrangement. Byen vil være en fantastisk arena for Sykkel-VM 2017.

Kort om Bergen

Bergen ble grunnlagt i 1070 av Olav Kyrre på en gammel Viking bebyggelse. Bergen er en internasjonal by med en helt spesiell atmosfære og sjarm. Byen er inngangsporten til de norske fjordene, var Europeisk kulturhovedstad i år 2000, og landemerket Bryggen er på UNESCO sin verdensarvliste. Med sine drøye 280.000 innbyggere er Bergen Norges nest største by. .

Tradisjon og historie lever side om side med det morderne Bergen. Byen er stolt av sin Haseatiske arv. I 2016 skal Bergen påny være vertskap for de internasjonale Hansadagene. Arrangementet finner sted 9-12.juni.

Bergen er kjent for trehusbebyggelsen og de trange smauene med brosteinsbelagte gater. Bryggen er det mest kjente landemerket, men vi skal ikke glemme Håkonshallen og Rosenkrantztårnet, Fisketorget, byparken, Torgallmenningen og selvsagt byfjellene med Fløien og Ulriken i spissen.

Noe av det fineste med Bergen er at man i det ene øyeblikket kan oppleve det koselig bysenteret for så fem minutter senere vandre sammen med tusenvis av andre spreke bergensere i byfjellene.

Bergen har en fascinerende historie å vise til. Bergen Filharmoniske Orkester (Harmonien) feirer i 2015 sitt 250 års jubileum, noe som gjør dem til et av verdens eldste. Norges første teater, Den Nationale Scene finner vi også i Bergen. Flere av landets mest kjære musikere og kunstnere har også hatt sitt virke eller utspring fra Bergen; Edvard Grieg, Ole Bull, J.C. Dahl, Amalie Skram, Ludvig Holberg, Henrik Ibsen med flere. Norges første statsminister Christian Michelsen kom også fra Bergen, mens nasjonalsangen ble ført i pennen av Bjørnstjerne Bjørnson her.

Blant byens kunstsamlinger finner vi kjente verk av Edvard Munch, Niklas Astrup, I.C. Dahl og Pablo Picasso.

Arrangementsbyen Bergen er noe spesielt. Her har den internasjonale Melodi Grand Prix finalen blitt avholdt i 1986, hele fire ganger har byen vært vertskap for The Tall Ships Races (sist i 2014), og Bergen ble utpekt som Europeisk kultuby i år 2000. På idrettsfeltet har Bergen også markert seg ved å avholde Lag EM i Friidrett i 2009 og 2010, VM i Sportsdrill i 2010, EM i Rugby i 2014 for å nevne noen.

En annen ting som bergenserne er kjent for er at de elsker fysiske utfordringer. For hva skal man si når 8.000 går 7-fjellsturen, 6.000 løper opp Stoltzekleiven og nesten 10.000 løper Bergen City Marathon.

I 2008 og 2012 arrangerte Bergen NM på sykkel. De siste årene har Tour des Fjords hatt en etappe til Bergen, nå gleder byen seg til å være stolt vertskap for Sykkel-VM 2017.

Bergen har en stolt historie i å arrangere store arrangement. The Tall Ships Races er et av disse. Foto: Bergen kommune

VISIT BERGEN

For mer informasjon om Bergen og bergenregionen besøk de offisielle informasjonssidene om byen:

www.visitbergen.com

Vurderer du å flytte til Bergen? Sjekk ut vår artikkel om flytting til Bergen her.