Cityscape of Bergen, Norway

Bergensere er kjent for å være patriotiske, og mener gjerne at Bergen er verdens navle. Stoltheten kan ha bakgrunn i byens historiske rolle som senter for handel, sjøfart og redervirksomhet. Bergen var faktisk Norges hovedstad i lang tid. Og ikke minst er bergensere stolte over byens store musikalske sønn, Edvard Grieg, som uten sammenligning er Norges mest kjente komponist gjennom tidene. Ikke før på 80-tallet, når a-ha ble berømte, har norsk musikk blitt spilt i samme omfang på verdensbasis.

Men selv bergensere liker å se seg rundt andre steder i Norge. Man kan støte på en hyggelig bergenser på Skottevik camping eller Biristrand camping som i fullt alvor vil hevde at de slett ikke reiser bort for å unngå regnværet som Bergen er så beryktet for. I stedet vil de entusiastisk fortelle om alle fortreffelighetene ved deres hjemby og dens historiske betydning, og vise til at reisevirksomhet til alle tider har vært en del av grunnlaget for byens suksess.

Egen sjargong

Under utlegningene vil du kunne støte på ord og uttrykk som kan være vanskelige å forstå for utenforstående. Det er kanskje nettopp Bergens utstrakte kommunikasjon med omverdenen opp igjennom historien som har gitt dem et vokabular som man ikke finner andre steder i Norge. For eksempel kan søppel blir til boss, en kjæreste er en kjik, og har man det gøy er det laiti. Vil du ha bilnøkkelen må du spørre etter svitsen, og vil du ha barna til å stupe kråke må du be dem om å stompe kompen.

Bergensere har endatil sine egne vitser, som ofte bare bergenserne selv forstår. I samtaler går de gjerne rett på sak, og innrømmer gladelig at de kan være både frekke og bruke gloser som kan oppleves som støtende for utenforstående. Men de er raske til å legge til at det aldri er vondt ment. Snarere anses det som en form for direkte og ærlig kommunikasjon, som etter deres mening på mange måter kan være ryddigere enn når for eksempel sindige sørlendinger litt ullent uttrykker at alt er greit.

Det bergenske lynnet

Kulturforståelse er alltid viktig når man skal treffe andre mennesker. Det gjelder selvfølgelig først og fremst i møte med fremmede kulturer. Men som ekseplene over viser kan det være vel så viktig å være klar over dette hvis man skal besøke Bergen eller treffe en bergenser.

Bergensernes store selvtillit har ført til at de har fått et ufortjent rykte som selvgode og til dels brautete. Hvis man tar seg tid til å sette seg inn i den bergenske kulturen, vil en imidlertid fort forstå at bergensere er varme og sosiale mennesker som elsker å gi av seg selv og inkludere andre. De kan trygt plasseres i øverste ende av skalaen når det gjelder nordmenns evne til å sosialisere. Utlendinger som kommer til Norge, enten på kortvisitt eller for å bosette seg, synes ofte nordmenn er innesluttede og vanskelige å komme innpå. Men for dem som havner i Bergen vil sjansene for å kunne bli kjent med nye mennesker øke betraktelig. Igjen er det nok Bergens unike rolle som verdensmetropol og knutepunkt i tidligere tider som har satt dype spor i bergensernes måte å se og møte andre mennesker på.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her