Her kommer 7 viktige spørsmål du burde stille når du ansetter en rørlegger for å gjøre arbeid i hjemmet ditt.

Som med alle entreprenører du ansetter, er det praktiske ting du trenger å etablere før arbeidet begynner. Her er viktige spørsmål en kan stille en rørlegger:

1) Har du fagbrev?

Dette er det viktigste spørsmålet. Glem aldri å stille dette spørsmålet, og ikke bare ta rørleggerens ord for det. Mange opererer uten fagbrev, men mange huseiere antar at enhver rørlegger trenger å ha en, så dette spørsmålet er alltid verdt å stille.

Hva er problemet med en rørlegger som ikke har fagbrev? Arbeidet hans passerer kanskje ikke inspeksjon, og du står i fare for å måtte bruke ekstra penger fordi du valgte å ansette ham til tross for dette. Spør alltid.

2) Er dette totalkostnaden?

De fleste profesjonelle rørleggere tilbyr gratis estimater til kundene – vær på vakt mot alle som ønsker å gi deg det over telefon. De fleste rørleggefirmaer, f.eks. Rørlegger Bergen vil komme for å sjekke ut jobben før de gir estimat og begynner å jobbe. Når den potensielle rørleggeren har hatt en sjanse til å se over jobben og gi deg et et prisforslag, kan du spørre om det han har sitert deg inkluderer materialer, arbeidskraft og en beredskap for problemer. Noen estimater ser bra ut på papiret, men inkluderer bare de grunnleggende kostnadene for materialer og vil øke fort etterhvert som jobben utføres.

3) Er dette en timesats eller flat sats?

Mange rørleggere bygger klausuler i kontrakter som sier at huseiere vil bære rimelige kostnader for å fullføre jobben. Når du får et estimat, må du huske å spørre om det totale beløpet du blir sitert på er en fast pris – en som ikke vil endres på grunn av arbeidskraftskostnader – eller om rørleggeren bruker en timepris pluss materialkostnadene. Problemet med det andre alternativet er at mens materialer har en fast pris vil kostnadene fortsette å gå opp mens du betaler for arbeidskraft. Forsikre deg om at du vet hva du får før du signerer en kontrakt.

4) Når vil du ha betaling?

Spør alltid når rørleggeren forventer å få betalt, og hvor mye av den totale kostnaden han ønsker på forhånd. Noen vil bruke et system med «milepæler»: Når et visst stykke arbeid er fullført, blir du pålagt å betale en viss prosentandel. Noen vil bruke tid: Etter et spesifisert antall uker betaler du en viss del av den totale kostnaden. Milepæler er ofte bedre siden betaling bare gis ut når noen oppgaver er fullført. Tidsinnbetalinger kan fungere, men hvis rørleggeren fungerer sakte, betaler du kanskje for mye for lite.

5) Hvem gjør jobben?

Profesjonelle rørleggerfirmaer bruker ofte mer enn bare en rørlegger, og for store prosjekter kan de bruke et team av arbeidere. Spør alltid om rørleggeren som gir deg tilbudet er den som gjør arbeidet. Hvis han sier nei, kan du spørre hvem som skal fullføre jobben og hvilket nivå av erfaring og kvalifikasjoner han har. Hvis du føler deg ukomfortabel med svaret, eller hvis rørleggeren ikke kan gi noen detaljer, kan det være lurt å fortsette å lete.

6) Rydder du opp rotet ditt?

Dette virker som om det skal ha et åpenbart svar, men noen rørleggerfirmaer rydder ikke når de er ferdige, og etterlater en huseier med gamle deler, esker for nye materialer og mye rot. Spør alltid om opprydding er inkludert som en del av et tilbud, og hvis ikke, spør hvorfor. Noen selskaper kan ta betalt for opprydding i tillegg til å fullføre en jobb, og kostnadene kan være verdt det – men glem aldri å spørre.

7) Hva hvis noe går i stykker?

Før du signerer en kontrakt, spør hva slags garanti eller garanti som følger med rørleggerens arbeid. Noen vil love å komme tilbake i løpet av et år og fikse eventuelle problemer; noen vil tilby service bare på visse inventar på badet eller under visse forhold hvis det oppstår en lekkasje. Forsikre deg om at noen form for garanti eller garanti er skriftlig, og at entreprenøren er bundet og forsikret.

Selv om det å ansette en rørlegger kan være en skremmende oppgave, kan det å stille disse syv spørsmålene hjelpe deg med å få noen som vet hva de gjør, gjør godt arbeid og ikke vil forlate deg med et halvferdig prosjekt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her