Feil fra det elektriske anlegget er den tredje ledende årsaken til brann i hjemmet, ifølge NRK. Heldigvis er det en rekke forebyggende tiltak du kan gjøre for å være sikker på at det ikke skjer i ditt hjem.

I tillegg til å ha ditt elektriske system grundig inspisert av en kvalifisert elektriker for å bekrefte at alt elektrisk arbeid oppfyller sikkerhetsbestemmelsene, sier elektrikere at å forandre på visse daglige vaner kan hjelpe. Vi ba en elektriker om noen av de viktigste tingene du burde kontrollere med tanke på husets elektrisitet.

1. Løse stikkontakter

Løse stikkontakter er ikke trygge for barn eller kjæledyr, og kan potensielt til og med føre til brann. Jens Engervik fra bergenselektriker.no konstaterte følgende: «Hvis ledningen faller lett ut, betyr det at knivene inne i uttaket har løsnet og nå kan generere mye varme,» forklarer han.

2. Manglende kontroll på gamle ledninger

«Elektriske ledninger er ment å vare 30 til 40 år,» sier Jens. «Hvis du flytter inn i et gammelt hjem, kan gamle ledninger være en potensiell fare.» Hvis du tror at hjemmet ditt kan ha noen, foreslår Engervik at en burde ansette en elektriker for undersøke ledningene. Å legge nye ledninger i hjemmet ditt kan være en uventet utgift, men det vil sikre at huset ditt er tryggere.

3. Feil type stikkontakt på badet og kjøkkenet

Engervik sier at alle uttakene i disse to rommene skal være utstyrt med jordfeilbrytere, som slår av strømmen når de føler vann, noe som potensielt kan redde en person som holder noe som en hårføner fra et stygt sjokk.

4. Utsatte eller frynsete ledninger på badet

Du burde også reparere utsatte eller frynsete ledninger på baderommet så fort som mulig. Vann leder strøm veldig enkelt. Hvis du kommer i kontakt med elektrisk strøm når du er våt eller står i vann, kan du få et kraftig sjokk som kan forårsake en hel rekke alvorlige problemer, inkludert forbrannskader, hjerterytmi og skade på nervesystemet, sier Engervik.

4. Du må sjekke flimrende lys

«Selv om de mest sannsynlige forklaringene er ufarlige og enkle å fikse, kan et flimrende lys også være et tidlig advarselstegn for alvorlige ledningsproblemer,» sier Engervik. Begynn med å feilsøke pæren: Skru den inn igjen for å sjekke tilkoblingen, og hvis det ikke fungerer, bytt pæren. Hvis flimringen fortsetter, kan det hende du har en feilkobling i rommet, sier Engervik.

4. Bruk av svekkede apparater

Et skadet eller svekket apparat kan også skape problemer for resten av apparatene dine, ifølge Engervik. «Et feilaktig apparat kan sende strøm inn i hjemmets elektriske system, og den resulterende skaden kan variere fra en liten bit av slitasje på andre apparater til en ødeleggende elektrisk brann,» sier han.

5. Komplekse DIY-prosjekter

Selv om du kanskje ikke har noe problem med enkle elektriske gjør-det-selv prosjekter, kan visse elektriske prosjekter være kompliserte og kreve spesielle sikkerhetshensyn. «Noen reparasjoner og installasjoner kan gjøres selv hvis du har tatt deg tid til å forske og forstå det elektriske systemet ditt,» sier Engervik. «Lavspenningsprosjekter – prosjekter under 50 volt – har mindre sannsynlighet for å forårsake skade og har en tendens til å være tryggere for DIYere.»

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her