Bitcoin mining er en måte å utvinne flere mynter fra blokkjeden. Personer som klarer det blir belønnet med krypto, og det er blitt en umåtelig populær måte å tjene penger på. Kanskje ikke så rart med tanke på den skyhøye verdien til Bitcoin, der for eksempel en mynt er verdt rundt 500.000 kroner.

Utvinning er imidlertid meget energikrevende, og det kreves enorme mengder med datakraft for å i det hele tatt grave ut mynter fra blokkjeden. Normalt bygges det svære datapakker med ett eneste formål, som er å grave ut krypto, og disse parkene bruker ekstreme mengder med strøm.

Faktisk bruker mining mer strøm på ett år enn det hele Norge gjør til sammen, og også mer enn land som Argentina og Nederland. På årsbasis går det med 124 terawattimer (TWh) på bitcoin, mens i Norge ligger det årlige forbruket på 122 TWh.     

Hykleren Musk?

Som følger av det høye energiforbruket har Bitcoin og kryptovaluta møtt mye motstand den siste tiden. Blant annet partiene Rødt og MDG jobber i dag aktivt mot å forby mining, der de ser det som «sløsing» av energi, i tillegg til at de mener det «ødelegger norsk natur».

Også personer som har investert i kryptovalutaen har vært gjenstand for mye kritikk. Tesla- eier Elon Musk, som har som har basert hele sin virksomhet på å skape en miljøvennlig verden gjennom sine elektriske biler og solcellekraftverk, kalles nå hykler for å ha kjøpt «miljøsvinet» Bitcoin.

Litt paradoksalt er det for øvrig, at det var «grønne» Musk som sendte det globale strømforbruket- og C02- utslippet til værs, med sitt bitcoin kjøpt til en verdi av 1,5 milliarder dollar.

Kritikerne møter motstand

Til tross for sitt høye strømforbruk er det mange som mener at dette er fremtidens betalingsløsning. Krypto-tilhengerne selv mener at Bitcoin er mye mer energieffektivt enn tradisjonelle banker- og finansinstitusjoner, der også flere har fått øynene opp for teknologien den bygger på.  

Hva som vil skje i fremtiden er umulig å si. Det som i alle fall er sikkert, er at et system som tilbyr lynraske transaksjoner på tvers av landegrenser, og det uten involvering av en tredjepart, har et høyt potensial.

Ønsker du å investere i kryptovaluta, gjør du dermed lurt i å følge med på utviklingen og investere før den mister verdi som følge av dens høye strømforbruk, eller at prisen stiger til høyder som er uoppnåelige.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her