I 2021 lanserte studenter ved Universitetet i Bergen (UiB) et nytt webprosjekt – Gratis Lydbøker. Dette er et ideelt prosjekt, som tilbyr et bibliotek med kostnadsfrie lydbøker. Her finnes et stort utvalg av verdensberømte forfattere samt klassiske og moderne verk for alle aldre.

Hva er lydbøker?

Lydbøker er en fellesbetegnelse på ulike typer bøker som er lest inn og lagret på et lydmedium. De er som oftest lest inn av skuespillere eller bokens forfatter. Lydbøker kan inneholde flere innleserstemmer, musikk og lydkulisser. CDer er ennå mest utbredt, men norske forlag utgir nå stadig flere titler elektronisk – bare via egne nettbutikker og Apper.

Hvem bruker lydbøker?

En større markedsundersøkelse fra USA – og erfaring fra det norske markedet viser at det er den gruppen som leser flest bøker som også hører flest lydbøker. Egentlig er det svært logisk. Bokelskerene vet hva bøker har å by på. Tiden rekker ofte ikke til å lese alle de bøkene man gjerne ville lese. Lydbøkene har man alltids tid til – mens man gjør noe annet. For mange er lydbøker også et viktig alternativ eller supplement til bøker. Det gjelder skoleelever med lesevansker eller annen læringsproblematikk, synshemmede, bevegelseshemmede, afatikere, rekonvalesenter, psykisk utviklingshemmede, førskolebarn, eldre og ikke minst fremmedspråklige. På biltur eller i sykesenga – alle vil i en eller annen situasjon ha glede av lydbøker. Du har kanskje hørt om gårdbrukeren som i løpet av et år hørte 120 lydbøker mens han plukket egg fra sine 5000 frittgående høns?

Fordeler for barn og voksne

Bergensstudenter etablerte dette prosjektet til fordel for både barn og foreldre. Det finnes et stort antall lydbøker for barn og unge som kan lyttes for eksempel under korona-karantene hjemme. Bare lydbøker om Harry Potter alene kan ta nesten 200 timer. I tillegg, denne nettside kan bli til et nyttig verktøy for utlendinger som lærer norsk. Kjennskap til ulike norske dialekter fra forskjellige deler av Norge er en fordel, men også en fin øving til f.eks. en muntlig prøve.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her