Norge, kjent for sine progressive holdninger og banebrytende tiltak for likestilling, befinner seg på en tredjeplass når det gjelder likestilte arbeidsplasser i Europa. Dette viser en nylig undersøkelse utført av ekspertene på Finansplassen, en ledende autoritet innen økonomi og finans i landet.

Undersøkelsen, som kommer i forkant av kvinnedagen 8. mars, belyser viktigheten av å se nærmere på likestillingen i arbeidslivet, spesielt når det gjelder kvinners representasjon og lønn. Basert på omfattende statistisk data fra Europa kartlegger studien andelen kvinner i nasjonale parlamenter, regjeringer, bedriftsstyrer og ledergrupper, samt lønnsgapet mellom kjønnene.

Norges største utfordring når det gjelder likestilling på arbeidsplassen er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Med et lønnsgap på 14,4% ligger Norge over gjennomsnittet for Europa, som er på 12,47%. Dette gapet, selv om det er høyere enn land som Island, som topper listen med et gap på 9,3 %, setter en demper på Norges ellers sterke rangering.

Til tross for lønnsforskjellene, har Norge flere kvinner i ledende stillinger enn mange andre europeiske land. Undersøkelsen avslører at Norge har den nest høyeste andelen kvinnelige styremedlemmer (43,1%) og den nest høyeste andelen kvinnelige ledere (31,3%). Med 45% av Stortingets medlemmer som kvinner, plasserer Norge seg bak Island, Sverige og Finland.

Maria Louise Sandberg, en økonomiekspert fra Finansplassen, kommenterte funnene og påpekte at til tross for fremgangen med flere kvinner i beslutningsposisjoner, har det ikke ført til en betydelig reduksjon i lønnsforskjellene mellom kjønnene.

Undersøkelsen rangerer Island som det beste landet når det gjelder likestilling på arbeidsplassen. Med den høyeste kvinneandelen i parlamentet (47,6%) og en betydelig andel kvinner i lederstillinger i bedrifter, viser Island veien mot ekte likestilling.

På den andre enden av skalaen finner vi Ungarn, som har de dårligste forholdene for kvinner på arbeidsplassen i Europa. Her er det for eksempel ingen kvinner i den ungarske regjeringen.

Den omfattende studien, som ble utført av Finansplassen, brukte data om andelen kvinner i nasjonale parlamenter, andelen kvinner i ledende stillinger i bedrifter og lønnsgapet mellom kvinner og menn i 2022. Hvert land ble gitt en poengsum for likestilling, hvor 50 var den høyeste mulige poengsummen. Lønnsgapet utgjorde 30% av vekten, mens andelen kvinner i parlamenter, regjeringer, bedriftsstyrer og ledelse utgjorde 17,5% hver.

Denne undersøkelsen gir et viktig innblikk i likestillingsutfordringene på arbeidsplassen i Norge og resten av Europa. Mens Norge har gjort betydelige fremskritt, er det klart at det fortsatt er arbeid å gjøre for å oppnå full likestilling mellom kjønnene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her