Ofte stilte spørsmål

Lurer du på noe om Sykkel-VM? Her er svarene på de vanligste spørsmålene vi får.

Arenaen er gatene i Bergen og området rundt Bergen. De er åpne for alle, men enkelte områder er forbeholdt akkrediterte og de som har kjøpt billetter. Les mer om hvordan du kan oppleve VM, enten ved å få med deg gratis eller du kan sikre deg en unik VM-opplevelse gjennom å kjøpe billetter. Les mer

Sykkel- VM er ett av verdens største idrettsarrangement med rundt 1250 utøvere fra mer enn 80 nasjoner. Det er 12 konkurranser som går over ni dager. Det er forventet rundt 7000 akkrediterte gjester og rundt 500.000 tilskuere over de ni dagene konkurransene pågår. Ca 1700 frivillige skal bidra i mesterskapet, og konkurransene sendes til rundt 300 millioner TV-seere. VM i Bergen blir det første VM siden 2012 som er lett tilgjengelig for sykkelfansen i Europa.

 

 

Løypetraseene blir stengt for vanlig trafikk mellom klokken 08.30-19.00 fra 16.-24. september. Vær oppmerksom på at det også vil bli veistenginger før og etter arrangementet ved opprigging og nedrigging. Da er det ikke mulig å kjøre bil i løypene. Sentrumskjernen er avstengt døgnet rundt. Gående og syklende kan krysse løypene på egne punkt. Vakter vil sluse folk over i puljer når det er trygt å passere. Nødetatene vil komme frem. Les mer om trafikkavvikling og se hvilke gater som blir stengt. Les mer

I Småstrandgaten, i nest siste sving, før målgang på Festplassen, vil det være avsatt et område som vil tilrettelagt for funksjonshemmede. Her vil du komme tett på løypen like før målgang.   

Under VM kan alle få oppleve hvordan det er å sykle i en VM-løype i publikumsrittet. Her kan alle være med. Still med den sykkelen og den formen du har! Det vil ikke bli tidtaking. Meld deg på! Allerede nå kan du følge skiltene som er satt opp langs løypen og komme i form til VM.

Sykkel-VM er først og fremst et idrettsarrangement, men det vil også bli et rikholdig kulturprogram under VM. Det uventede blir en viktig del av kulturprogrammet. Artister vil opptre fra scenen, men det vil også bli “pop-up-events” i bybildet. Plutselig kan publikum få oppleve musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester, spille symfonier fra en Rickshaw. Ellers kan en parade av dansere og lekne BMX-syklister dukke opp. Både i gatene og fra ulike scener kan publikum nyte det blomtrende kulturlivet i Bergen. Hver kveld på hovedscenen på Torgallmenningen blir det gratiskonserter med Bergens flinkeste artister. Det vil også bli stor aktivitet i nabokommunene med blant annet verdensrekord i antall utkledde vikinger, gjenskaping av slaget på Florvåg, strikkhopping fra broer og spektakulært lysshow. I tillegg vil det bli seminarer på dagtid og ulike After Race Events. Se programmet 

De aller fleste busslinjer inn til og ut av Bergen sentrum blir berørte, og mange busslinjer blir avkortet eller får nye traseer. Noen områder i Bergenhus og Årstad får så sterke trafikkrestriksjoner at det ikke er mulig å tilrettelegge for busstrafikk. Bergen busstasjon blir hovedknutepunkt for kollektivtrafikken i hele VM-perioden. Bybanen vil gå som normalt, bortsett fra at Nonneseter blir siste holdeplass inn mot sentrum, og Bystasjonen blir første holdeplass ut av sentrum. Les mer på Skyss.no

Ja, det blir ekstra båtavganger på Nordhordlandsruta helgen 23.-24. september og Askøyruta 17. og 24. september. Askøybåten går søndag mellom kl. 10 og 19.15. Lørdag 23. september går båten til klokken 21.00. Les mer på Skyss.no. Fjell kommune planlegger tilbud om båt fra Sotra søndag 24. september. Se rutetabell. 

Askøy blir berørt helgen 16. og 17. september, da blir broen stengt i opptil syv timer mens rittet pågår. Det settes inn ekstra båttransport fra Kleppestø. Løypetraseen vil være stengt mens rittene pågår. Nødetatene kommer frem hele tiden.

Sotra og Øygarden blir berørt helgen 23. og 24. september. Sotrabrua vil være stengt i opptil tre timer. Nødetatene kommer frem. Kollektivtransporten blir forsterket til Straume og Bergen sentrum.

Vågen blir stengt for småbåter fra 15. september klokken 00.00 til 24. september klokken 24.00.  Havnevesenet åpner opp for bestilling av båtplass i en begrenset del av Vågen. Les mer om dette hos Bergen og Omland havnevesen.

Skal du ta i bruk offentlig grunn eller riks- og fylkesvei, må du søke Bergen kommune ved Bymiljøetaten om lov. Enklere salg som for eksempel vaffelsalg av kortere varighet, kan det gis tillatelse til når inntekten går til et ideelt formål. Privat grunn er ikke søknadsplikting. 

Spiller du i korps, synger i kor, danser eller bor du i et borettslag som ønsker å lage liv langs løypen? Kanskje har ditt lag eller forening, skole eller barnehage planlagt egne kulturarrangement i forbindelse med sykkel-VM? Registrer din aktivitet. Da havner den i en kulturkalender for sykkel-VM. Kanskje blir din aktivitet plukket opp av et TV-kamera?

Det vil ikke være anledning å parkere med bobil i løypene, men det er tilrettelagte områder der du kan bestille bobilparkering på forhånd. Områdene ligger sentralt i forhold til kollektivtransport. Bestill plass.  Det vil ikke være tilltatt å overnatte/sette opp telt i parker eller byrom.Det er tillatt å telte på byfjellene, med noen unntak: Det åpnes ikke for telting i Fløyenområdet under sykkel-VM, og det er heller ikke tillatt å telte i nedbørsfelt til drikkevann. Les mer på Bergen kommune sine nettsider.

  • Sykkel-VM: post@bergen2017.no eller send oss en melding på Facebook
  • Bergen kommune: innbyggerservice@bergen.kommune.no eller ring 53 03 20 17
    (bemannet 07.00-19.00 på alle dager under sykkel-VM). 

Main sponsors

Official Sponsors

Bergen 2017 Institutional Partners

Official Suppliers