Tour de France – verdens største sykkeleventyr som samler millioner av sykkelentusiaster langs løypene og foran TV-skjermen hver eneste sommer. Sykkelrittet har en lang og stolt tradisjon. Årets Tour de France, som startet i Brussel 6. juli, var det 106. rittet i rekken. Det var Egan Bernal som gikk av med sammenlagtseieren denne gangen, og han er den første colombianske vinneren gjennom tidene. Enda mer imponerende er det kanskje at han ble født i 1997, og dermed er han en av de yngste sammenlagtvinnerne gjennom tidene, og den yngste på 110 år.


Foto: Egan Bernal KOERS 2019 01 av Stefaan Beel  (CC-BY-SA-4.0)

Uenighet om favorittene

I forkant av Tour de France var ekspertene sterkt uenige om hvem som var favoritt til å gå av med seieren, spesielt fordi Chris Froome ble stygt skadet i en kollisjon i juni, og Tom Dumoulin var ute av spill med en kneskade. Fjorårsvinneren Geraint Thomas var storfavoritt hos flere eksperter og på bettingsider. Geraint Thomas og Egan Bernal er dessuten lagkamerater på Team Ineos, tidligere kjent som Team Sky. Ekspertene hadde også tro på at Bernal kunne gå av med seieren dersom det ikke skulle Thomas sin vei denne gangen. Det skulle derimot vise seg at Bernal var sterkere enn sin britiske lagkamerat i år, og på bettingsider som Unibet er Bernal favoritt til å gå av med seieren også neste år. Thomas syklet inn til en sterk andreplass, og var tydelig glad og stolt på Bernals vegne. Andre mulige sammenlagtvinnere som ble trukket frem av ekspertene var blant annet Jakob Fuglesang, Thibaut Pinot, Adam Yates og Romaine Bardet. Tour de France er et langt og krevende ritt, og mye kan skje i løpet av de tre ukene det pågår.

Uvær, massevelt og skader

Årets Tour de France skulle vise seg å by på dramatikk. Det voldsomme uværet som utløste flere jordskred og stoppet den 19. etappen skapte fullstendig kaos og ekstra spenning de kunne vært foruten. For Jakob Fuglesang, som var en av favorittene til å vinne sammenlagtseieren, fikk rittet en brå slutt etter en velt på den 16. etappen. Tour de France startet også dramatisk for dansken, som var var involvert i en massevelt allerede i den første etappen og syklet blodig inn til mål. Franskmannen Thibaut Pinot var en annen favoritt, og for han ble det en tårevåt slutt på rittet da en avrevet muskel i det venstre låret satte en stopper under den nest siste fjelletappen. Tour de France 2019 ble til de grader preget av blod, svette og tårer…samt en liten naturkatastrofe.


Tour de France 2019, group of favourites (48417059292) av Filip Bossuy (CC-BY-2.0)

Sulten på revansj

Tour de France braker løs igjen med den første etappen i Nice 27. juni. Selv om Egan Bernal er storfavoritt til å gå av med sammenlagtseieren igjen, er det all grunn til å tro at Chris Froome er ekstra sulten på revansj neste sommer etter årets nedtur. Dette er andre gangen Nice er ansvarlige for Grand Départ av årets største, vakreste og til tider mest dramatiske sykkeleventyr. Det er bare å begynne å glede seg til Tour de France 2020.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her