Hvis du aldri har fremsatt et krav, er en ny sjåfør eller akkurat har kjøpt en ny bil, kan det være vanskelig å velge riktig bilforsikring. De høye kostnadene kombinert med følelsen av å ikke få noe i retur gjør at det virker som en unødvendig kostnad.

Men tro det eller ei, en bilforsikring har et formål og er ikke til kun for å tømme lommeboken. Å forstå hva bilforsikring er for, og hvorfor det er viktig å ha det, vil lindre noen av bekymringene dine.

Bilforsikring er din økonomiske beskyttelse

Hvis du aldri blir involvert i en ulykke, er det mulig at du aldri trenger å inngi et forsikringskrav. Men det er statistisk sannsynlig at du vil være i minst en ulykke i løpet av livet, og konsekvensene kan være dødelige. Ifølge statistikk fra Statens Vegvesen omkom 108 mennesker i trafikken i 2018.

Hvis du forårsaker en ulykke og ikke har noen forsikringsdekning, vil du stå ansvarlig for de totale økonomiske kostnadene for skader du forårsaker – og du vil også være i juridiske problemer for ikke å ha forsikringsdekning, som kreves av loven.

Hvis du bare har ansvarsforsikring på bilen din, den minste forsikringen som loven krever, vil du i det minste kunne unngå kostnadene for skaden du forårsaker i tilfelle en ulykke med feil. Ansvarsforsikringen dekker dog ikke fysisk skade på din egen bil.

Kort sagt kan ansvarsforsikringen beskytte deg mot økonomisk ødeleggelse. Hvis du har feil i en bilulykke, vil skadelidte få erstatning. Uten bilforsikring blir du holdt økonomisk ansvarlig og potensielt tvunget til å betale for alle skadene ut av lommen din.

Flere år uten forsikringskrav kan få deg til å lure på om du i det hele tatt trenger bilforsikring. Ingenting skjer noensinne, så hvorfor fortsette å betale premiene?

Den viktigste grunnen er enkel; staten krever det, og det kan koste dyrt å ikke holde bilen forsikret. Dersom du står uten bilforsikring, vil du automatisk bli fakturert 150 kroner hver dag av Trafikkforsikringsforeningen. Av fordeler med å holde forsikring gående vil det være positivt at du vil kunne redusere forsikringssatsen opptil 75%, hvor forsikringsprisen går ned for hvert år du ikke får noen forsikringskrav rettet mot deg. Ved å fortsette bilforsikringen kan du lovlig å kjøre bil og har beskyttelse for et mulig fremtidig krav.

Bilforsikring er for fysiske skader og reparasjoner

Bilforsikring kan betale for å reparere kjøretøyet ditt etter en ulykke, avhengig av hvilken dekning du velger. Et kjøretøy er ofte en stor utgift, og det er derfor fornuftig å holde det beskyttet i tilfelle noe skjer. Omfattende forsikringer kan tilby dekning for fysisk skade, som kommer med mange regler for hva som er dekket og hva som ikke er.

Omfattende dekning inkluderer mer enn bare kollisjoner. Brann, tyveri, hærverk, hjort, rotter og stormskader faller inn under omfattende. Vanligvis kreves omfattende for å få veghjelp. Det kreves også for å kjøpe kollisjonsdekning.

Kollisjonsdekning beskytter bilen mot ulykker. Påkjørsler med biler, postkasser, lette innlegg, trær og andre livløse gjenstander. Det kreves ofte at en egenandel blir betalt før du får tilbake det reparerte kjøretøyet. Kollisjonsdekning kommer oftest inn når du har feil, eller ikke vet hvem som har skadet kjøretøyet.

Bilforsikring er ikke for mekaniske reparasjoner

Med mindre mekaniske skader ble forårsaket av en ytre faktor som hærverk, brann eller en kollisjon, vil ikke bilforsikringen din dekke den. Slitasje eller dårlig utførelse er ikke noe bilforsikringen din håndterer. Alle mekaniske reparasjoner er ditt ansvar eller muligens dekket av garantien din hvis du har en.

Bilforsikring er for plutselige tilfeller, ikke bilvedlikehold. For deg som føler at du har betalt mer på bilforsikringen enn du noen gang vil komme ut, anser deg som heldig. Krav, spesielt alvorlige påstander, unngås alltid best. Tenk på bilforsikring som beskyttelse mot det utenkelige. Bilulykker skjer hver eneste dag.

Dersom du føler at du betaler for mye i forsikring, kan det istedenfor være fornuftig å sammenligne priser og bytte til en billigere forsikring. LOCALMARKET er et eksempel på en nettside hvor du kan få uforpliktende tilbud for ny bilforsikring.

Konklusjon

Norge har pålagt en remse med bilforsikringslover og håndhever strenge straffer når en kjører uten bilforsikring. Lover om bilforsikring beskytter deg ikke bare mot deg selv, men fra de andre sjåførene på veien. Hold bilforsikringen din aktiv til enhver tid, du kan være ekstremt takknemlig en dag for den «ubrukelige» politikken.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her