Å låne penger til bolig og sette seg i gjeld kan virke skummelt. Det er en stor avgjørelse å ta, og det er lurt å tenke godt gjennom hvor dyr boligen skal være, hvor mye du må låne, og hvor mye du er villig til å betale i forhold til den livssituasjonen du er i. Hvor mye kan jeg låne?

Første skritt er å sette opp et budsjett på mine inntekter og utgifter. Da ser du enklere hvor mye mer utgifter du har råd til å ha for å opprettholde den livsstilen du ønsker.

Dette avgjør hvor mye du kan låne

Når en bank skal låne deg penger må de sikre seg at du både kan og vil betale tilbake lån, renter og omkostninger i henhold til en nedbetalingsplan med månedlig betalinger. Vurdering av lånesøknader gjøres basert på dette;

  • Inntekt – du kan låne 5 ganger så mye som du tjener per år
  • Gjeld – du kan ikke ha mer enn 5 ganger inntekten din i total gjeld
  • Egenkapital – du må ha minst 15% av boligens verdi å kunne betale boligen med (sparepenger, penger fra salg av bolig el).
  • Utgifter – faste månedlige utgifter må ikke være større enn at økonomien din tåler 5% renteøkning på lånet
  • Betalingsvilje – du kan ikke ha betalingsanmerkninger, og har du vist at du er god på å spare, så kan det hjelpe deg godt på vei.

Kan jeg få lån uten å oppfylle kravene?

Er du nyutdannet og skal låne til din første bolig er det ikke sikkert at du klarer å møte alle disse kravene alene. Løsningen kan være å kjøpe et sted å bo sammen med en venn eller kjæreste. Noen foreldre har også mulighet til å hjelpe til som medlåntaker, kausjonist eller med pengegave til egenkapital.  Kontakt banken for å få råd.

Hvor mye kan jeg låne i forhold til boligverdi?

Låner du penger til bolig vil banken ta sikkerhet i boligen din. Boligens verdi er dermed avgjørende i regnestykket som bestemmer hvor mye du kan låne. Boligverdi minus egenkapital er lik lånebehov. Denne belåningsgraden er med på å bestemme hvilken rente du får. Jo lavere belåningsgrad, jo lavere rente får du.

Priseksempel boliglån

Boligens pris; 4.000.000, egenkapital 1.000.000, lån 3.000.000 tilsvarer en belåningsgrad på 75% og vil koste 12.702 per måned med nominell rente på 1,99% og 25 års nedbetalingstid.

Boligforskriften sier at du maksimalt kan ha 5 ganger brutto inntekt i gjeld. Som gjeld regnes boliglånet i tillegg til alle forbrukslån og kredittkortrammer du har. Sjekk «Gjeldsregisteret» for å se om du er registrert med kredittkort du ikke bruker og sørg for å avslutte de.  Da vil den totale gjelden din minske og du kan kanskje kunne få et litt større boliglån.

Hvem bestemmer hvor mye jeg kan låne?

Gjennom Boligforskriften har banker et regelsett å forholde seg til når de skal avgjøre om du får det låne til drømmeboligen eller ikke. Det gjøres en individuell vurdering av hver lånesøknad. Kravene om inntekt og egenkapital gjør kanskje at den første boligen du kjøper blir litt mindre enn du ønsket. Med en god spareplan kan du øke egenkapitalen og kjøpe deg noe større eller mer sentralt når du har jobbet noen år og klart å spare opp litt mer penger. Er du usikker på hvor mye du kan låne, kan det være god hjelp å få hos banken. Der kan du snakke med en rådgiver som tipser deg om hva du må tenke på og hvilke regler som gjelder. Det kan også være morsomt å prøve seg på en lånekalkulator. Der kan du leke litt med

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her