Du har helt sikkert på et eller annet tidspunkt kommet borti en eller annen tannlegevakt, spesielt i Follo der det kryr av dem. En ting som er veldig kjent for folk i Norge er at en tur til tannlegevakta kan fort svi av flere tusen kroner. Så hvordan skal man unngå dette?

Vel, det aller første er å dra til tannlegen årlig for å komme ting i forkjøpet. For hvis du tenker at det ikke er noe galt med tennene mine fordi du ikke har noe vondt eller ubehag, da er du blant de som må ta turen til nærmeste tannlegavakt en eller annen gang. For tenner er ikke som andre organer i kroppen. Du kjenner vondt og ubehag når ting har gått for langt. Og da blir alt bare vanskeligere og dyrere.

Hvorfor er det så dyrt å dra til tannlege?

Vel, det som er interessant er at tannlege tjenester slett ikke er dyrt i Norge sammenlignet med andre tjenesteytere. Priser hos tannleger er betydelig lavere enn det du vanligvis må betale for elektrikker eller rørlegger. Tannlegers skolegang er 5 ganger så lang som en elektrikker eller rørlegger. Mengde og antall utstyr som en tannlege må ha for å kunne praktisere yrket sitt er i hvert fall 20 ganger mer enn det en rørlegger eller elektrikker trenger. Et tannlegekontor har kostnander som er i det minste 50 ganger større sammenlignet med andre håndverkere. Til tross for dette er timesprisen for arbeidet tannlegen gjør (ca 2000,- kr i timen) langt mindre enn det en elektrikker eller rørlegger firma krever fra deg.

Grunnen til at folk tenker «det er så dyrt å dra til tannlegen» er nemlig det som ble nevnt tidligere. Som regel betaler du tannlegen for å unngå at sykdom, smerte og problemer oppstår. Så forebygging i folks øyne er ikke like viktig som å betale for å fikse et problem som allerede har oppstått. Derfor føler mange: «hva betalte jeg for egentlig? Jeg hadde jo ikke noe vondt eller problem».

I Norge får jo barn under 18 gratis tannbehandling. Alle mellom 18 0g 20 får et veldig rimelig tilbud hos den offentlige tannhelsetjenesten. Så burde ikke tannlege og tannlegevakt tjenester for voksne også være dekket av den offentlige tannhelsetjeneste?

Hvert år reduserer den norske regjeringen den statlige støtten til tannbehandling gjennom HELFO. Og hvert år blir den norske befolkning mer og mer nødt til å betale sine tannlegeregninger. Dette har skapt en rekke internasjonale korporasjoner som utnytter denne muligheten for å tjene enorme summer og fylle lommene sine. Da kan man spørre seg: «Er det riktig å tillate internasjonale konsern å tjene milliarder på folks sykdom og plager?»

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her