Når det gjelder landsomfattende av adopsjon av elbiler, fortsetter Norge å gå foran. Siden begynnelsen av 1990-tallet har Norge utviklet omfattende insentivprogrammer for de som velger å kjøpe og bruke elbil. Denne tankegangen har lønnet seg.

Norge har i dag en verdensrekord på antall biler målt i prosent som har en elektrisk ladeplugg. Bergen leder veien, og er den første byen i verden hvor over 1 av 5 biler i Bergen er elbiler.


Så, hva er hemmeligheten bak å lede verden for adopsjonen av elbiler? For det første har Norge satt opp insentiver for bruk som skiller seg ut fra mange andre land. I stedet for store tilskudd og subsidier til enkeltpersoner, tilbyr de betydelige skattelettelser, noe som gjør det mye lettere for elbileiere å spare penger.

De har også investert tungt i offentlige EV -tjenester og infrastruktur, med betydelige tilskudd til borettslag i mange kommuner.

Fordeler med elbil i Norge

Nasjonale Insentiver

– Ingen kjøpsavgift eller merverdiavgift
Sjåfører er unntatt fra både kjøpsavgift og merverdiavgift ved kjøp eller utleie av ny eller brukt elbil.

– Ingen veitrafikkforsikringsavgift
Elbileiere er fritatt for å betale årlig veitrafikkforsikringsavgift.

Avgiftsrabatt for firmabil
– Avhengig av produksjonsår kan eiere av elbil få rabatt på firmabil.

Lokale insentiver


– Halv pris for bompenger
– Norsk lov sier at elbiler skal maksimalt belastes 50% av standard bompengepris på veier og ferger.

– Halv pris for parkering
I Bergen er prisen for parkering med elbil 50% av standard pris. For øyeblikket er det opp til hver enkelt kommune å sette parkeringspriser for elbiler. Imidlertid har en lov blitt vedtatt og det vil snart komme forskrifter som sier at elbil-eiere bør belastes maksimalt 50% av kostnaden for standard parkering.

– Bruk av buss- og taxifelt
– Elbil-eiere har tilgang til nesten alle buss- og drosjefelt. Det finnes noen tilfeller hvor dette ikke gjelder, så det er lurt å se etter veiskilt som angir begrenset eller ingen tilgang for elbiler.

Hvordan finne ladestasjoner i området mitt?

Som i de fleste andre land, blir hurtigladerne i Norge levert av flere private selskaper. Ladestasjonene krever et eget RFID-kort/chip eller app for å aktivere laderne.

Antallet ladestasjoner ha økt nesten 400% på 9 år, fra omtrent 3000 ladestasjoner i 2011 til over 11000 i 2020 (kilde).

Den enkleste måten å finne et ladepunkt på er på et kart levert av Plugshare som du kan finne her: ladestasjoner Norge. Nettsiden tilbyr et hendig kart som du kan bruke for å enkelt finne alle ladestasjoner i Norge.

For å sikre at du får tilgang til ladestasjonene, er det viktig å registrere deg hos de store leverandørene på forhånd. Norge har omtrent ti av dem.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her